• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Savunma Sanayi
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
13:02
Brent Petrolün Varili 95,20 Dolar
12:57
Döviz Piyasası
12:51
Altın Piyasası
10:21
ENAG Enflasyon Verilerini Açıkladı
09:59
TÜİK Enflasyon Verilerini Açıkladı
09:43
Küresel Piyasaların Gözü ABD'de
08:58
Yasa Dışı Bahis Operasyonu
08:52
Tarihte Bugün
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
Reklam
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Amerikan'ın Sesli Radyosu Kapatılıyor
Dünya
Yayınlanma: 12 Şubat 2025 - 12:38

Amerikan'ın Sesli Radyosu Kapatılıyor

Soğuk Savaş'ın simgesi olan VOA ve RFE/RL’nin gereksiz propaganda araçları olduğunu savunan Elon Musk, kapatılmalarını istedi.

Dünya
12 Şubat 2025 - 12:38
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Amerikan'ın Sesli Radyosu Kapatılıyor
Teknoloji milyarderi Musk, ABD devlet medyasının fişini çekmek için açık çağrıda bulundu. Başkan Trump tarafından devlet harcamalarını azaltmak için kurulan Yeni Devlet Verimliliği Dairesi (DOGE)’nin başına getirilen Musk, VOA ve RFE/RL’nin artık gereksiz birer propaganda aracı olduğunu savundu. Vergi mükelleflerinin milyarlarca dolarının bu “modası geçmiş” yayınlara harcandığını belirten Musk, “Artık kimse onları dinlemiyor” diyerek bu kuruluşların bir grup radikal aktivistin ses yankı odasına dönüştüğünü öne sürdü.

Musk’ın çıkışı, eski istihbarat yetkilisi ve Trump’ın özel temsilcisi Richard Grenell’in eleştirilerine yanıt olarak geldi. Grenell, “Devlet eliyle medya olur mu?” diyerek RFE/RL ve VOA’yı, devlet güdümlü propaganda organları olarak nitelendirdi. “Bu bir soğuk savaş kalıntısı, artık ihtiyacımız yok” diyerek devletin medya fonlamasına karşı çıkarken, Musk da “Evet, kapatın onları” diyerek tartışmayı körükledi.

Tarihin tozlu raflarına baktığımızda, RFE/RL’nin 1953’te “Bolşevizmden Kurtuluş Radyosu” adıyla başladığını, 1976’da VOA ile birleşerek daha geniş bir istihbarat misyonu üstlendiğini görüyoruz. Kongre tarafından finanse edilen ve ABD hükümeti tarafından kontrol edilen bu medya organları, Soğuk Savaş boyunca demir perde ardındaki dinleyicilere “Amerikan gerçeğini” ulaştırmayı amaçladı.

Ancak zaman değişti. Rusya, 2020’de RFE/RL’yi “yabancı ajan” ilan etti, ardından 2022’de Ukrayna ile ilgili haberleri “yanlış bilgi” gerekçesiyle yasakladı. 2024’te VOA’nın yan kuruluşu Current Time da kara listeye alındı. Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle misyonunu sorgulayan bu medya kuruluşları, artık yeni dünya düzeninde nasıl bir rol oynayacaklarını bilemez hale geldiler.

ABD hükümeti, VOA ve RFE/RL için milyonlarca dolarlık bütçeler ayırmaya devam ediyor. VOA’nın 2024 bütçesi 267,5 milyon dolar, RFE/RL ise 142,2 milyon dolarla faaliyet gösteriyor. Ancak Musk ve Grenell gibi isimler, bu harcamaların gereksiz olduğunu ve devletin medya sektöründe doğrudan fonlama yapmaması gerektiğini savunuyor. “ABD hükümeti medya abonelikleri için ödeme yapmayı durdurmalıdır. Hemen şimdi” diyen Grenell, bu bütçelerin artık daha verimli alanlara yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Musk’ın çağrısı sadece devlet fonlarını hedef almakla kalmıyor; Politico, Associated Press ve New York Times gibi medya kuruluşlarına yapılan federal ödemeleri de eleştiriyor. Beyaz Saray kaynaklarına göre, hükümetin Politico aboneliklerine 8 milyon dolardan fazla ödeme yaptığı ortaya çıktı. Musk’ın ekibi, bu tür ödemeleri kesmek için çalışmalara başladı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Güney Çin Denizi'nde Gerilim
Güney Çin Denizi'nde Gerilim
Çin'den ABD'ye Kritik
Çin'den ABD'ye Kritik "Tayvan Mesajı"
Hürmüz'de Kritik Gelişme
Hürmüz'de Kritik Gelişme
Trump'tan Şaşırtan Mektup
Trump'tan Şaşırtan Mektup
Son Haberler
Brent Petrolün Varili 95,20 Dolar
Brent Petrolün Varili 95,20 Dolar
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Altın Piyasası
Altın Piyasası
ENAG Enflasyon Verilerini Açıkladı
ENAG Enflasyon Verilerini Açıkladı
TÜİK Enflasyon Verilerini Açıkladı
TÜİK Enflasyon Verilerini Açıkladı
Cemil Tugay'a Sıfır, AK Parti'ye Sıfır!
Cemil Tugay'a Sıfır, AK Parti'ye Sıfır!

Ana Sayfa
Savunma Sanayi
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim