• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
11:03
Avrupa Borsaları İngiltere Dışında Pozitif Seyrediyor
10:58
Asya Borsaları Karışık Seyrediyor
10:53
Döviz Piyasası
10:23
Karaborsa Bilet Operasyonu
10:01
Brent Petrolün Varili 98.38 Dolar
09:57
Altın Piyasası
09:24
Yurt İçi Piyasalarda Gözler Merkez Bankasında
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Eski İsrail Başsavcısı ülkesinin bir apartheid rejimi olduğunu belirtti
Dünya
Yayınlanma: 11 Şubat 2022 - 16:30

Eski İsrail Başsavcısı ülkesinin bir apartheid rejimi olduğunu belirtti

İsrail'in eski Başsavcısı Michael Benyair, "ülkesini artık bir apartheid rejimi olarak gördüğünü" ifade etti.    

Dünya
11 Şubat 2022 - 16:30
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eski İsrail Başsavcısı ülkesinin bir apartheid rejimi olduğunu belirtti
Benyair, İrlanda'nın "The Journal" haber sitesi için yazdığı makalede, Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları örgütlerinin, İsrail hükümetinin işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemleri "apartheid (sistemsel ayrımcılık)" olarak sınıflandırmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eski Başsavcı olarak kariyerini İsrail'in en acil hukuki sorularını analiz ederek geçirdiğini kaydeden Benyair, İsrail'in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü işgalinin görev süresi boyunca ve sonrasında "temel bir ikilem" olduğunu belirtti.

Acilen düzeltilmesi gereken büyük bir adaletsizlik

Benyair, İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki hegemonyasının "acilen düzeltilmesi gereken büyük bir adaletsizlik" olduğuna işaret ederek, "Battığı siyasi ve ahlaki derinlikler nedeniyle, büyük bir üzüntüyle ülkemin artık bir apartheid rejimi olduğu sonucuna varmak zorundayım. Uluslararası toplumun da artık bu gerçeği kabul etmesinin zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililerin, 1967'den bu yana işgali "barışçıl bir çözüm bulunana kadar geçici olduğunu" iddia ederek "haklı çıkardıklarını" kaydeden Benyair, ancak üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen İsrail'in bu kontrolü bitirmeye niyetli olmadığını vurguladı.

Yahudileştirme politikasıyla, Filistinliler evlerinden çıkmaya zorlanıyor

Eski Başsavcı, işgalin "kalıcı bir gerçek" olduğunu ve başka türlü bir sonuca varmanın imkansızlığını vurgulayarak, bunun "iki farklı halkın eşit olmayan haklarla yaşadığı tek devlet gerçeğini gösterdiği" tespitinde bulundu.

İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ederek, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te uyguladığı ayrımcı yerleşim politikalara da dikkati çeken Benyair, şunları kaydetti:

"Uluslararası hukuku ihlal eden İsrail, 650 binden fazla Yahudi vatandaşını Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim birimlerinde yaşamaları için transfer etti. Bu yerleşimler, Filistin köylerini çevreleyen alanlarda, Filistin topluluklarını kasıtlı olarak birbirinden ayırarak, nihayetinde bitişik bir Filistin devleti olasılığını önlemek için kuruluyor. Doğu Kudüs'teki ayrımcı mülkiyet yasaları, devlet destekli bir şehri Yahudileştirme politikasıyla Filistinlileri evlerinden çıkmaya zorluyor."

Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddeti

Benyair, şöyle devam etti:

"Batı Şeria'nın C Bölgesi'nde, Filistinli toplulukları topraklarından sürmek için ayrımcı planlama yasaları kullanılıyor. Bu topluluklar, yetkisiz ileri karakollardan (İsrail yasalarına göre bile yasa dışı) gelen bir yerleşimci şiddeti seliyle karşı karşıya ve şiddetin failleri ya çok az bir sonuçla karşılaşıyor ya da hiç karşılaşmıyor."

Apartheid sisteme direniş girişimleri ve İsrail'in "terörist" yakıştırması

Benyair, Filistinli sivil toplum gruplarının "apartheid sisteme direnmeye yönelik her türlü girişiminin" İsrail tarafından yoğun bir şekilde denetlendiğinin ve "sahte bir şekilde terörist olarak adlandırıldığının" altını çizdi.

İsrail hükümetlerinin, bir Filistin devleti kurma niyetleri olmadığını açık şekilde teyit ettiğine dikkati çeken Benyair, "Başka bir halk üzerinde apartheid uygularsanız, liberal bir demokrasi olamazsınız. Bu bir çelişkidir çünkü tüm İsrail toplumu bu adaletsiz gerçekliğin suç ortağıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Eski Başsavcı, görev yaptığı sürede yasa dışı yerleşimlerin inşasında üstlendiği role ilişkin de şunları kaydetti:

"İşgal altındaki topraklardaki yasa dışı yerleşimleri İsrail hükümeti kabinesi onaylar. Yerleşimlerin genişlemesini sağlayan yol gibi altyapı inşası için Filistinlilere ait şahsi toprakların kamulaştırılmasını onaylayan da Başsavcı rolündeki bendim."

Sahadaki statüko için "ahlaki iğrençlik" nitelemesi

Sahadaki statükoyu "ahlaki bir iğrençlik" olarak nitelendiren Benyair, uluslararası toplumun, İsrail'i sürdürmekte olduğu apartheid rejimi için sorumlu tutacak anlamlı adımlar atmakta gecikmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Benyair, makalesinde "apartheid" vurgusunu yineleyerek, "Ürdün Nehri ile Akdeniz arasında, milyonlarca Filistinliyi medeni ve siyasi haklarından kalıcı olarak mahrum bırakan İsrail'dir. Bu bir İsrail apartheididir." ifadelerini kullandı.

Af Örgütünün "apartheid" raporu

Uluslararası Af Örgütü, 1 Şubat'ta işgal altındaki Doğu Kudüs'te düzenlediği basın toplantısında, "İsrail'in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar" başlığıyla hazırladığı 280 sayfalık detaylı raporunu duyurmuştu.

İsrail'in Filistinlilerin haklarını kontrol ettiği tüm bölgelerde, Filistinlilere karşı uyguladığı baskı ve tahakküm sistemine geniş detaylarıyla yer verilen araştırma raporunda, "apartheid suçunun" İsrail ve işgal altındaki Filistin toprakları ile yerinden edilerek diğer ülkelere sığınan Filistinlileri kapsayacak kadar geniş olduğu vurgulanmıştı.

Apartheid sistemi, uluslararası hukuka göre, bir ırksal grubun diğer bir ırksal grup üzerinde kurduğu kurumsallaşmış ve sistematik baskı ve tahakküm rejimi olarak tanımlanıyor. Ciddi bir insan hakları ihlali sayılan apartheid, uluslararası kamu hukukuna aykırı kabul ediliyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bulgaristan Seçimleri Yapılıyor
Bulgaristan Seçimleri Yapılıyor
5. Antalya Diplomasi Forumu'nda İkinci Gün
5. Antalya Diplomasi Forumu'nda İkinci Gün
Stratejik Analiz
Stratejik Analiz
Yemen'den Kritik Babülmendep Boğazı Açıklaması
Yemen'den Kritik Babülmendep Boğazı Açıklaması
Son Haberler
Avrupa Borsaları İngiltere Dışında Pozitif Seyrediyor
Avrupa Borsaları İngiltere Dışında Pozitif Seyrediyor
Asya Borsaları Karışık Seyrediyor
Asya Borsaları Karışık Seyrediyor
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Karaborsa Bilet Operasyonu
Karaborsa Bilet Operasyonu
Hava Durumu
Hava Durumu
Türk basınının duayeni Mehmet Nezih Demirkent
Türk basınının duayeni Mehmet Nezih Demirkent

Ana Sayfa
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim