Birden fazla kablo sistemini sağlıklı bir şekilde bağlayan parçaya klemens denir. Böylesine kritik bir parçanın malzeme türü ve yalıtımı oldukça önemlidir. Yasal prosedür ve standartlarda üretilen klemenslerin satın alınıp kullanılması sağlıklı bir tercih olacaktır. İletilecek olan akım ve kablo kalınlığı gibi birçok etken klemens seçimini etkilemektedir. Elektrik sistemleri oldukça tehlikeli ve hassasiyet gerektirir. Dolayısıyla klemens işlemleri, uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.
Klemens Çeşitleri Nelerdir?
Ray Tipi: İki farklı yerde bulunan iletkenlerin birbirine bağlanmasını sağlar.
Paratoner Tipi: Binaların iç tesisatında bulunan iletkenlerin eklenmesinde kullanılır. Bu işlem yapılırken U ve T tip klemenslere de ihtiyaç duyulur.
Şapkalı Tip: Daha çok küçük kesitli iletkenlerin bağlanmasında tercih edilir. İçi bakırla çelik spiralden oluşur. Dışı ise bakalit ve plastikten üretilir.
Simit Tip: İçi bakır ya da pirinçten yapılır. Yalıtkan kısımları ise genellikle porselen ve bakalitten üretilir. Ek kutular içinde bağlanması gereken iki iletkeni bağlamada kullanılır.
Lüstr Sıra tip: Genellikle avizelerde panolarda kullanılır. İç kısmı pirinç olur ve dış kısmı plastik, porselen ya da bakalitten üretilir.
Klemenslerin Kullanım Alanları
Günlük hayatta klemensleri birçok kişi görmese de önemli bir parça olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik açısında kullanılması zorunludur. Klemenslerin kullanıldığı en önemli alanlar:
- Elektrik Makinaları
- Hız/Frekans Sürücüleri
- Soğutma Kontrolü
- Aydınlatma Uygulamaları
- Trafolar
- Kontrol Panalleri
Klemensin Avantajları Nelerdir?
- Kabloları, telleri kısaca iletkenleri bir araya getirerek güvenli bir şekilde bağlar. Devre elamanlarının devre kartına bağlanmasını sağlar.
- Klemens sayesinde kablolar kolayca ayrışabilir ve karışıklık engellenmiş olur. Herhangi bir yapılacak çalışmada kolaylıkla kablolar ve giriş çıkışlar ayrılabilir.
- Sağladığı izolasyon sayesinde elektriksel devre sorunlarını önler.
- Hızlı bakım ve montaj sunarak zaman kaybının önüne geçer.
- Yüksek akım klemensleri sayesinde taşınması zor olan yüksek akımlar taşınabilir.
Klemens Bakımı
Düzenli bir şekilde görsel olarak sık sık kontrol edilmelidir. Aşınma ve gevşeme yaşandığı görülen klemenslere erkenden müdahale edilmelidir. Klemens vidalarının sıkılığı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Toz ve kirden mümkün oldukça korunmalı ve kuru bez ile vücut teması olmadan tozu alınabilir.
Gevşemiş klemens bağlantıları, ısınmalara yol açar ve tehlikeli durumlar oluşturur. Bakım yapacak kişinin gerekli eğitimleri ve sertifikaları almış olması gerekmektedir.
Klemens Seçimi ve Püf Noktaları
- Kullanım alanını belirleyerek seçim süreci başlamalı.
- Aşınmadan koruyucu kaplama ve malzeme kalitesi göz önünde bulundurmalıdır.
- Yüksek ısıya ve akıma maksimum dayanabilecek kalitede üretilmiş olmalı.
- Gerekli testlerden geçtiğini ve gerekli sertifikasyon belgelerine sahip olduğu sorgulanmalıdır.
- Panoya ve bağlantı noktalarına noktalarına uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.
Elektrik sistemleri, tehlikeli ve hassasiyet gerektirir. Dolayısıyla bilirkişiler tarafından müdahale edilmeli. Klemenslerin kurulumu ve tüm süreçleri, uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Klemens sektörünün lideri olan Altun Klemens ile tanışmak için hemen tıklayın! https://www.altunklemens.com/
editörial