• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
13:00
Avrupa Borsaları Fransa Dışında Negatif Seyrediyor
12:08
Brent Petrolün Varili 102,7 Dolar
10:52
Okullarda 7 Basamaklı Güvenlik Modeli
10:48
Uyuşturucu Operasyonu
10:29
Rusya’dan Kriptoya İlk Resmi Onay Adımı
10:25
Osmanlı Döneminin Talikasının Minyatürü Naht ve Tezhip Motifleriyle Süslendi
09:43
Sosyal Medya ve Doğum İzni Düzenlemeleri Yasalaştı
09:33
23 Nisan 1921'den Beri Ulusal Bayram
09:11
Bugün 23 Nisan Kutlu Olsun
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Bilim ve Teknoloji
  3. Köpeklerin 'Uzun COVID Sendromunu' Koklayarak Tespit Edebildikleri Keşfedildi
Bilim ve Teknoloji
Yayınlanma: 19 Ocak 2022 - 19:56

Köpeklerin 'Uzun COVID Sendromunu' Koklayarak Tespit Edebildikleri Keşfedildi

Yapılan araştırmalarda insanların en iyi dostu olan köpeklerin, uzun COVID sendromunu tespit edebildiği anlaşıldı. COVID-19 virüsünün tespitinde köpeklerin kullanılması için ABD ve Türkiye'de çalışmalar başladı.

Bilim ve Teknoloji
19 Ocak 2022 - 19:56
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Köpeklerin 'Uzun COVID Sendromunu' Koklayarak Tespit Edebildikleri Keşfedildi

 

Daha önce yapılan araştırmalarda COVID-19 ile enfekte olan bireylerin yüzde 40’ında ‘Uzun Covid Sendromu’ olduğu tespit edilmiş; bu sendromun hafıza kaybından korku, yorgunluk, nefer darlığı, baş dönmesi ve uyku güçlüğüne kadar pek çok uzun vadeli yan etkisinin olduğu ortaya çıkmıştı. 

Aynı şekilde geçmişte yürütülen araştırmalarda COVID-19 virüsünü tespit etmekte yüzde 100 başarı gösteren köpeklerin, şimdi de uzun COVID sendromunu tespit edebildiği ortaya çıktı. Fransız araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmada eğitimli köpeklerin COVID-19 virüsünü bir buçuk yıl kadar uzun bir süredir taşıyan hastaları tespit edebildiği öne sürüldü. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Almanya'da yürütülen çalışmalara göre eğitimli köpekler, virüsü koklayarak algılayabiliyor.  

Köpekler, COVID-19 virüsünü tespit etmede yüzde 100, uzun COVID sendromunu tespit etmekte ise yüzde 51,1 başarı gösterdi

Henüz başkangıç aşamasında olan çalışmaya göre eğitimli köpekler; hiçbiri yoğum bakım ünitesinde tedavi görmemiş olan uzun süreli COVID hastalarından alınan koltuk altı teri örneklerinde yüzde 51,1 (45 kişiden 23’ü) doğruluk oranına sahip. Öte yandan köpeklerin COVID-19 pozitif olan insanları tespit etme oranı ise 188 kontrol örneği arasında sıfır hata ile yüzde 100.  

Florida Uluslararası Üniversitesi tarafından geçen yıl yayınlanan köpeklerde COVID tespiti üzerine hakemli bir araştırmaya göre COVID-19, metabolik değişiklikler sonucunda belirli bir koku üretiyor. Üniversitenin yapmış olduğu deneylerde eğitimli köpekler yüzde 97,5’lik bir oranla COVID-19'lu hasta tespitinde başarılı olduğu belirtiliyor. 

Bunun haricinde Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda yapılan bir araştırma köpeklerin COVID-19'u tespit etmede %82-94 başarı oranı gösterdiğini ortaya koyarken; Almanya'dan yapılan bir araştırmada ise eğitimli köpeklerin insan tükürüğündeki koronavirüsü tespit etmede %94 doğruluk oranına sahip olduğu bildirildi. 

Köpekler, COVID-19 tespiti için Türkiye'de de kullanılmak üzere eğitiliyor

Öte yandan ABD'nin Massachusetts eyaletinde bulunan üç okul bölgesi, bu ayın başlarında sınıflarda COVID-19'u tespit etmek için eğitimli köpekler kullanmaya başladı. CNN'nin bildirdiğine göre, Bristol County Şerif ofisi, Huntah ve Duke isimli 14 aylık iki köpeği eğitmek için Florida Uluslararası Üniversitesi ile birlikte çalıştı. Eğitimli köpeklerin, sınıflardaki sıra ve klavye gibi eşyaların üzerinde COVID-19 kokusu alması halinde oturma pozisyonu aldıkları ifade edildi. 

Her ne kadar köpeklerin COVID-19 virüsünü tespit etmekteki başarısı kanıtlanmış olsa da Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) köpeklerin bir COVID-19 teşhis aracı olarak kullanılmasına onay vermedi. 

Bunlara ek olarak köpeklerin COVID-19 tespitinde kullanılması için çalışmalar ülkemizde de yapılmaya başlandı. İstanbul merkezli havalimanı güvenlik hizmetleri konusunda uzmanlaşmış TAV Güvenlik'in, halihazırda koklamada başarılı olan köpekleri eğitmek için şehirdeki bir eğitim ve araştırma hastanesinin yanı sıra Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi'ndeki araştırmacılardan da yardım aldığı bildirildi. Köpeklerin, Massachussettes'teki okullardakine benzer bir şekilde, COVID-9 pozitif insanları tespit etmeleri halinde bu insanların önüne oturmak üzere eğitildiği kaydedildi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yapay zekâ doktorların yerini alacak mı? Kritik yanıt
Yapay zekâ doktorların yerini alacak mı? Kritik yanıt
Ağrı Dağı'nın Uydudan Görüntüsü
Ağrı Dağı'nın Uydudan Görüntüsü
Türkiye'nin 5G Yolculuğu 1 Nisan'da Başlıyor
Türkiye'nin 5G Yolculuğu 1 Nisan'da Başlıyor
Savunma Sanayi'nde Seri Üretimler Başlıyor
Savunma Sanayi'nde Seri Üretimler Başlıyor
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
İzmir, çocuk politikalarında çıtayı yükseltiyor
Son Haberler
Avrupa Borsaları Fransa Dışında Negatif Seyrediyor
Avrupa Borsaları Fransa Dışında Negatif Seyrediyor
Brent Petrolün Varili 102,7 Dolar
Brent Petrolün Varili 102,7 Dolar
Hava Durumu
Hava Durumu
Tarihte Bugün
Tarihte Bugün
5 Yeni Film Sinemaseverlerle Buluşacak
5 Yeni Film Sinemaseverlerle Buluşacak
E-ticaret sektörünün kartlı ödemelerdeki payı artıyor
E-ticaret sektörünün kartlı ödemelerdeki payı artıyor

Ana Sayfa
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim