• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
22:07
Antalya Diplomasi Forumu Bitti
12:20
Uyuşturucu Operasyonu
10:37
Antalya Diplomasi Forumu Sona Eriyor
10:00
Bulgaristan Seçimleri Yapılıyor
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor
Ekonomi
Yayınlanma: 28 Nisan 2023 - 09:29

Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD'de teknoloji şirketlerinin karlılıklarının beklentileri aşmasıyla pozitif bir seyir izliyor.

Ekonomi
28 Nisan 2023 - 09:29
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor
Yoğunlaşan bilanço döneminde özellikle ABD'li şirketlerin piyasa beklentilerinin üzerinde kar açıklaması risk iştahını olumlu etkilerken, ABD ekonomisine ilişkin belirsizlikler de devam ediyor.

Dün New York borsası; Facebook, Instgram ve WhatsApp'ın sahibi META öncülüğünde yükseliş eğiliminde hareket ederken, piyasalar kapandıktan sonra şirket finansal sonuçlarını açıklayan Amazon'un karı piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Buna göre, ABD'li e-ticaret devi Amazon'un satışları, bu yılın ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 9 arttı. Amazon'un net karı da ilk çeyrekte 3,2 milyar dolar oldu. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 3,8 milyar dolarlık zarar açıklamıştı.

Bugün bilanço takviminde Exxon Mobil ve Chevron gibi şirketler öne çıkıyor.

Öte yandan, dün açıklanan makroekonomik veriler, ABD ekonomisine ilişkin belirsizliklerin güçlenmesine neden oldu.

Buna göre, ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,1 ile beklenenden daha yavaş büyürken, çeyreklik bazda yüzde 4,7 artması beklenen çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 4,9 artış kaydetti.

Analistler, ülkede ekonomik aktivitenin güç kaybetmesine karşın enflasyon riskinin hala diri kaldığını belirterek, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında atacağı adımların resesyon riskini artırabileceğine dikkati çekti.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek hafta yüzde 86 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı öngörülürken, bankanın haziranda ise politika faizini sabit bırakacağı tahmin ediliyor.

Ülkede bankacılık krizine ilişkin endişelerin şimdilik yatıştığı görülürken, dün First Republic Bank'ın hisse fiyatı yüzde 10'a yakın yükseliş kaydetti.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,96, Dow Jones endeksi yüzde 1,57 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,43 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise düşüşle başladı.

Avrupa borsaları dün İngiltere hariç alış ağırlıklı bir seyir izlerken, bugün bölgedeki yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağına yerleşti.

Analistler, Avro Bölgesi ve Almanya'da açıklanacak büyüme verilerinin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) "şahin" politikalarında ne kadar alanı olduğuna ilişkin sinyal verebileceğini, ayrıca Almanya'daki enflasyon verilerinin de bölgede enflasyonun seyrine ilişkin ipucu vermesinin beklendiğini kaydetti.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,03, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,19 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.

Asya piyasalarında ABD'ye paralel risk iştahının güçlü olması dikkati çekerken, Japonya Merkez Bankası (BoJ), bugünkü toplantıda para politikasını gözden geçireceğini duyurdu. Banka, bugün politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de, getiri eğrisi hedef aralığını da artı/eksi yüzde 0,5 düzeyinde korurken, yayınlanan politika metninde, "Banka 1,-1,5 yıllık bir dönemde uygulanmak üzere para politikasında 'geniş perspektifli' bir gözden geçirme kararı aldı." denildi.

BoJ, 2023 büyüme beklentisini yüzde 1,7'den yüzde 1,4'e indirirken, 2024'e ilişkin büyüme tahminini yüzde 1,1'den yüzde 1,2'ye yükseltti. Banka, çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisini 2023 için yüzde 1,6'dan yüzde 1,8'e, 2024 için de yüzde 1,8'den yüzde 2'ye çıkarttı.

Bugün sona eren toplantının, BoJ'un yeni başkanı Ueda Kazuo'nun ilk para politikası toplantısı olması açısından önem taşıdığı da belirtildi.

Öte yandan, Çin'de büyük bankaların bilançolarını açıklaması beklenirken, analistler, pay piyasalarında oynaklığın artabileceğini ifade etti. Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Japonya'da sanayi üretimi yüzde 0,8 ve perakende satışlar yüzde 7,2 artışla beklentileri geride bıraktı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Yurt içinde dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 0,13 üzerinde 4.789,63 puandan tamamladı.

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinin yüzde 8,50'de sabit bıraktı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 19,4366'dan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 19,4530 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ilk çeyrek büyüme ve ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.750 ve 4.650 seviyelerinin destek, 4.800 ve 4.900 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Mart ayı dış ticaret dengesi

10.55 Almanya, Nisan ayı işsizlik oranı

11.00 Almanya, 1. çeyrek büyüme

12.00 Avro Bölgesi, 1.çeyrek büyüme

15.00 Almanya, Nisan ayı TÜFE

15.30 ABD, Mart ayı kişisel gelirler, kişisel harcamalar

16.45 ABD, Nisan ayı ISM Chicago PMI

17.00 ABD, Nisan ayı Michigan Üniversitesi güven endeksi

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kripto Para Piyasaları
Kripto Para Piyasaları
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Küresel Piyasalar Temkinli
Küresel Piyasalar Temkinli
Brent Petrolün Varili 94,96 Dolar
Brent Petrolün Varili 94,96 Dolar
Son Haberler
Erzurumspor FK Süper Lige Çıktı
Erzurumspor FK Süper Lige Çıktı
Kadınlar Avrupa Ligi Şampiyonu Fenerbahçe OPET
Kadınlar Avrupa Ligi Şampiyonu Fenerbahçe OPET
Bursaspor 1. Lige Yükseldi
Bursaspor 1. Lige Yükseldi
Antalya Diplomasi Forumu Bitti
Antalya Diplomasi Forumu Bitti
Uyuşturucu Operasyonu
Uyuşturucu Operasyonu
ABD'de Bir İlk
ABD'de Bir İlk

Ana Sayfa
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim