• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Çevre
  • Savunma Sanayi
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
    Hayvancılık
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
10:13
Brent Petrolün Varili 99,63 Dolar
10:10
Döviz Piyasası
10:05
Altın Piyasası
09:45
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
09:39
Brent Petrol Fiyatları 100 Doları Aştı
09:35
Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
Reklam
Reklam
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Piyasalar Yön Arayışında
Ekonomi
Yayınlanma: 29 Eylül 2022 - 09:58

Küresel Piyasalar Yön Arayışında

Merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra ABD'de büyüme ve Almanya'da enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Ekonomi
29 Eylül 2022 - 09:58
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Küresel Piyasalar Yön Arayışında
Küresel piyasalarda, tahvil faizlerindeki gevşemenin yatırımcı risk iştahındaki toparlanmaya katkı sağlaması ile karışık bir seyir izlenirken, bugün merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra ABD'de büyüme ve Almanya'da enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarının devam edeceği sinyali verdiği bir ortamda, İngiliz hükümetinin enflasyonla mücadeleye gölge düşürebilecek vergi indirimi planını duyurması ile tahvil ve döviz piyasasında yaşanan çalkantı, dün İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) tahvil alımı hamlesini açıklamasının ardından duruldu.

Banka'dan yapılan açıklamada, piyasa işleyişinin yeniden sağlanması amacıyla uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinin geçici alımlarına başlandığı bildirildi. Tahvil alımlarının bir zaman sınırlaması olacağı vurgulanan açıklamada, "İhaleler 14 Ekim'e kadar sürecektir. Piyasa işleyişine yönelik risklerin azaldığına karar verildiğinde, alımlar sorunsuz ve düzenli bir şekilde azalacaktır." ifadeleri kullanıldı.

BoE'nin açıklaması sonrası İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi, yaklaşık 4 yılın zirvesi olan yüzde 4,54 seviyesinden yüzde 4'e kadar geri çekildi. Ülkenin 30 yıllık tahvil faizi de 1992'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Almanya, Fransa ve İtalya tahvil faizlerinde de düşüş eğilimi öne çıkarken, dün Nisan 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 4'ün üzerini gören ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,70'e kadar geri çekilmesinin ardından yüzde 3,78'de dengelendi.

Tahvil piyasasındaki gevşeme sonrası artan risk iştahı döviz piyasasında da etkisini gösterirken, dolar endeksindeki düşüşle emtia fiyatları üzerindeki baskı azaldı. Dün dolar endeksi 20 yılın zirvesi olan 114,8'den 112,6'ya kadar geriledi, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4,4 artışla 88,1 dolara, altının ons fiyatı da yüzde 1,9 yükselişle 1.660 dolara çıktı.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında da alıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 1,88, S&P 500 endeksi yüzde 1,97 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,05 yükseldi. ABD'nin endeks vadeli kontratları, yeni güne ise sınırlı da olsa satıcılı başladı.

Avrupa tarafında, enerji krizine ilişkin gelişmeler, bölge ekonomilerine yönelik artan resesyon kaygıları ve merkez bankası yetkililerinin açıklamaları piyasalara yön veren temel gelişmeler olmaya devam ediyor. Dün Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya karşı ticaret yasakları ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını içeren sekizinci yaptırım paketini teklife sunarken, Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattındaki gaz sızıntılarına ilişkin başlatılan soruşturmalar da gündemi meşgul etti.

Öte yandan BoE'nin açıklaması sonrası dolar karşısında tarihi düşük seviyede işlem gören sterlin ve 20 yılın en düşük seviyesinde hareket eden avroda toparlanma isteği öne çıktı. Bu gelişmelerle dün Avrupa borsalarında İtalya hariç alıcılı bir seyir izlendi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,36 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,19 yükselirken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,52 değer kaybetti. Bu sabah itibarıyla sterlin/dolar paritesi 1,0790'dan, avro/dolar paritesi 0,9690'dan işlem görüyor. Avrupa endeks vadeli kontratları şu dakikalarda karışık bir seyir izliyor.

Asya tarafında, bugün veri akışının zayıf olması ile New York borsası kapanışında hakim olan pozitif havanın devralınması dikkati çekiyor. Dolar/yen paritesi 144,5 ile 24 yılın zirvesinde kalmaya devam ederken, dolar/yuan paritesi Kasım 2008'den bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 7,25'ten 7,18'e çekildi.

Kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükselişle seyrediyor.

Yurt içinde dün düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü de yüzde 2,07 değer kaybıyla 3.198,16 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,4 artışla 18,5092'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,5290'dan işlem görüyor.

Analistler, bugün merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağında olacağını belirterek, tahvil ve döviz piyasasındaki hareketliliğin yakından izlenmeye devam edileceğini söyledi.

Bugün veri gündeminin de yoğun olduğuna işaret eden analistler, yurt içinde ekonomik güven endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCM) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinin, yurt dışında ise ABD'de büyüme, Almanya'da enflasyon ve Avro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksinin takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.140 puanın destek, 3.320 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı ekonomik güven endeksi

12.00 Avro Bölgesi, eylül ayı ekonomik güven endeksi

14.00 Türkiye, PPK toplantı özeti

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.00 Almanya, eylül ayı TÜFE

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, 2. çeyrek nihai büyüme

15.30 ABD, 2. çeyrek nihai kişisel tüketim harcamaları

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Brent Petrolün Varili 99,63 Dolar
Brent Petrolün Varili 99,63 Dolar
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Altın Piyasası
Altın Piyasası
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Son Haberler
Brent Petrolün Varili 99,63 Dolar
Brent Petrolün Varili 99,63 Dolar
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Altın Piyasası
Altın Piyasası
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Brent Petrol Fiyatları 100 Doları Aştı
Brent Petrol Fiyatları 100 Doları Aştı
Ziraat Türkiye Kupası'nda Tur Atlayan Takımlar Belli Oldu
Ziraat Türkiye Kupası'nda Tur Atlayan Takımlar Belli Oldu

Ana Sayfa
Çevre
Savunma Sanayi
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim