• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
11:35
Yasa Dışı Bahis Operasyonları
11:21
Uyuşturucu Operasyonu
10:18
Brent Petrolün Varili 103,60 Dolar
10:13
Döviz Piyasası
10:10
Altın Piyasası
10:08
Küresel Piyasalar Karışık Seyrediyor
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Milet Antik Kenti Kazısı "Mahalle Kültürüne" Işık Tutacak
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 16 Ağustos 2025 - 10:46

Milet Antik Kenti Kazısı "Mahalle Kültürüne" Işık Tutacak

Milet Antik Kenti Kazı Başkanı, Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Christof Berns, 126 yıl önce kazılarına başlanan Didim'deki Milet Antik Kenti'nde sosyolojik bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Kültür-Sanat
16 Ağustos 2025 - 10:46
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Milet Antik Kenti Kazısı
Milattan önce 3500-3000 yıllarına tarihlenen Milet, sahip olduğu 4 limanı ve 90'ın üzerinde kolonisi ile dünyanın ticari başkenti konumunda bulunuyordu.

Aydın'ın Didim ilçesindeki Milet Antik Kenti'nde ilk arkeolojik kazı, 1899'da Alman arkeolog Theodor Wiegand'in başkanlığında yapıldı. Wiegand, Milet'te 1911'e kadar bir dizi kazı gerçekleştirdi.

Birinci Dünya Savaşı nedeniyle çalışmalara ara verilen Milet'te, kazılara 1938'de Carl Weickert tarafından tekrar başlandı.

1990'lara kadar farklı ülkelerden arkeologların yürüttüğü çalışmaların ardından, 1990'da kazı başkanlığını Volkmar von Graeve devraldı. 2017'den itibaren kazı çalışmaları, Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Christof Berns'in bilimsel başkanlığında devam ediyor.

Kazılarda ve yüzey araştırmalarında ele geçen eserlerin Milet Müzesi'nde sergilendiği antik kenti, yılda yaklaşık 100 bin kişi ziyaret ediyor.

Kazı Başkanı ve Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Christof Berns, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen, Arkeolojinin Altın Çağı Sergisi'nde, AA muhabirine Milet Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'de 1980'lerden beri bulunduğunu, Datça'daki Knidos kazısı, Truva kazısı, Efes ve Sagalassos kazılarında çalıştığını belirten Berns, "Türkiye benim ikinci memleketim oldu. Burada uzun senelerdir çalışıyorum. Türkiye'de arkeolojiye çeşitli seviyelerde çok büyük bir ilgi var, bunu Almanya'da göremiyorum. Bu bizim çalışmalarımızı da motive ediyor." ifadelerini kullandı.

Milet kazısının, Türkiye'nin en eski kazılarından biri olduğunu belirten Berns, Alman kazısı olarak başlayan antik kentin, bugün uluslararası bir kazı statüsünde olduğunu söyledi.

Berns, İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi, Fransız Ecole Normale, Hamburg Üniversitesi ve farklı ülkelerden ekiplerin ve öğrencilerin Milet'te, bilim ve tarih için çalıştığını belirtti.

Milet'in Sur içindeki kısmından yaklaşık yüzde 15'inin kazıldığını, Sur dışındaki kısmında kazıların devam ettiğini söyleyen Berns, "Kazmak her zaman korumak anlamına gelmiyor. Yüz kişiyle ya da gruplarla kazmak için çok büyük bir alan Milet. Milet Antik Kenti'ni, bütün Didim yarımadası gibi büyük düşünmek lazım. Milet'in teritoryumu da çok önemli, özellikle de tarım için. O yüzden bu antik kentin değerlendirilmesi kolay olmuyor. Tamamlanması mümkün değil bence. Zaten belirli alanları kazdığınızda, şehrin çehresi ortaya çıkıyor." dedi.

8 yıldır kazı başkanlığını yürüttüğü Milet'te son senelerde yeni bir kapı aralandığını belirten Berns, şunları kaydetti:

"Çünkü Milet'in kazı tarihinde ilk defa konutları kazdık. Benim başkanlığıma kadar, hep büyük evler, kamusal alanlar, tapınaklar kazıldı. Başka yönlerde kazı yürütüyoruz. Özellikle de konutları kazmaya başladık. Bu sene yeni bir projeye başladık Milet'te. Milet'in komşu alanlarını anlamaya çalışıyoruz. Bölgenin ve mahallelerin gelişimini araştırmak istiyoruz. İnsanlar birbirine nasıl davrandılar, o mahallelerde nasıl yaşamışlar. Onu daha çok anlamaya çalışıyoruz. Sosyolojik bir araştırma gibi düşünebiliriz."

Berns, Milet'in her zaman uluslararası alanda büyük bir önemi olduğunu ve akademik camiada bu ilginin ve önemin devam ettiğini vurgulayarak, "Milet çok geleneksel bir kazı. Antik dönemde önemli bir şehirdi. Antik dönem ile Bizans, Beylikler dönemlerinde de büyük bir önem taşıyordu. Dolayısıyla antik tarihi yazmak isterseniz, Milet her zaman önemli bir örnek." diye konuştu.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Dünyada Kültür Sanat Etkinlikleri
Dünyada Kültür Sanat Etkinlikleri
İstanbul'da Kültür Sanat Etkinlikleri
İstanbul'da Kültür Sanat Etkinlikleri
Neolitik Çağ'da Yapılan Yemekler Bugüne Uyarlandı
Neolitik Çağ'da Yapılan Yemekler Bugüne Uyarlandı
Japonya'dan Küba'ya Seramiğin Yolculuğu
Japonya'dan Küba'ya Seramiğin Yolculuğu
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
15. Uluslararası Alaçatı Ot Festivali yüz binlerce kişiyi ağırladı
Son Haberler
Fenerbahçe'de Olağanüstü Kongre Kararı
Fenerbahçe'de Olağanüstü Kongre Kararı
Trendyol Süper Lig'de Görünüm
Trendyol Süper Lig'de Görünüm
Dünyada Kültür Sanat Etkinlikleri
Dünyada Kültür Sanat Etkinlikleri
İstanbul'da Kültür Sanat Etkinlikleri
İstanbul'da Kültür Sanat Etkinlikleri
Hava Durumu
Hava Durumu
FETÖ Operasyonları
FETÖ Operasyonları

Ana Sayfa
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim