• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Savunma Sanayi
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
13:05
Anayasa Mahkemesi "Süresiz Nafaka" Düzenlemesini İptal Etti
10:12
Brent Petrolün Varili 96,91 Dolar
10:08
Döviz Piyasası
10:03
Altın Piyasası
09:51
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
09:11
Sıfır Atık Festivali İstanbul'da Başlıyor
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
Reklam
  1. Haberler
  2. Spor
  3. Modern pentatlonun '90 dakikalık' olimpiyat hesabı
Spor
Yayınlanma: 08 Şubat 2022 - 12:33

Modern pentatlonun '90 dakikalık' olimpiyat hesabı

Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Çakır, "Modern pentatlonun tek stadyumda yapılacak 90 dakikalık yeni formatıyla 2028 yılındaki Los Angeles Olimpiyatları'nda yer bulacağına inanıyorum." dedi.

Spor
08 Şubat 2022 - 12:33
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Modern pentatlonun '90 dakikalık' olimpiyat hesabı
Modern pentatlonda 2028 Los Angeles Olimpiyatları'nda yer alma umudu sürüyor.

Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Veli Ozan Çakır, modern pentatlonun 2028 Los Angeles Olimpiyatları'na dahil olacak 28 spor branşının belirlendiği başlangıç programında yer almamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Çakır, "Uluslararası olimpiyat Komitesi'nin (IOC) ilkelerine uyumlu, olimpik programa yük olmayacak yeni branşı ve olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertin’in de mirası modern pentatlonun, tek stadyumda yapılacak 90 dakikalık yeni formatıyla 2028 yılındaki Los Angeles olimpiyatlarında yer bulacağına inanıyorum." dedi.

Modern pentatlonun durumunun boks ve halterden farklı olduğuna dikkati çeken Çakır, "110 yıllık olimpik bir spor dalından söz ediyoruz. 1992 yılından bu yana binicilik branşı noktasında bir tartışma var. Bugüne kadar 19. yüzyıldaki askeri becerilere dayalı olarak yapılan modern pentatlon sporu, yüzme, eskrim, binicilik, koşu ve atış branşlarıyla orijinal formatını korumayı başardı." diye konuştu.

Tokyo Olimpiyatları'nda biniciliğe dair yaşanan sorunların konuyu farklı noktaya taşıdığını ifade eden Çakır, şunları söyledi:

"Bu tartışmaların ötesinde binicilik erişilebilirlik açısından da modern pentatlon sporunu kısıtlayan bir sorundu. Binicilik branşı, modern pentatlondaki aktif ülke sayısının artış göstermemesinin nedenlerinden de biriydi. Yine modern pentatlondaki binicilik müsabakalarının teknik biçimi, adaletin ve eşitliğin sorgulanmasına neden oluyordu. Dolayısıyla IOC’nin aldığı bu karar, bizim için sürpriz değil. IOC, binicilik yerine alternatif bir spor dalı önerilmesi konusunda UIPM’den talepte bulunuyordu. Ve bu değişiklikte olimpik bir branşın tercih edilmesi beklentisi dile getiriliyor."

Binicilik yerine sportif tırmanış

Biniciliğin yerine alternatif bir branşın getirilmesine yönelik karar alındığını aktaran Çakır, "Bu konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturdu. Biniciliğin yerine gelecek branşın ne olacağına yönelik ulusal federasyonlardan fikirler alındı." dedi.

Federasyon olarak süreçte aktif rol aldıklarını dile getiren Çakır, "Biz, modern pentatlon formatına ve ruhuna en uygun branşın sportif tırmanış olacağına yönelik kanaatimizi bildirdik." diye konuştu.

Modern pentatlonun bünyesinde yer alacak 5. branşın ne olacağına yönelik henüz karar alınmadığını vurgulayan Çakır, sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:

"2022’nin yaz aylarında belirlenip test edilecek yeni branşın ardından, sonbahara doğru Guatemala’da yapılacak Uluslararası Modern Pentatlon Birliğinin (UIPM) Genel Kurulu’nda üye ülkelerin oylamasına sunularak resmileşecek. Kongrede alınacak karar, 2023’ün Şubat ayında yapılacak IOC Toplantısı’nda paylaşılacak. Dolayısıyla IOC, modern pentatlon camiasının bildireceği beşinci branşın ardından 2028 Los Angeles’taki programın listesini netleştirmiş olacak. Bugün itibarıyla IOC’nin bildirdiği Los Angeles programı listesinde görünmemesi gayet doğal. Çünkü UIPM’in bildireceği branş henüz netlik kazanmış değil."

Programa kaykay, spor tırmanışı ve sörf dahil edildi

2028 Los Angeles Olimpiyatları'na dahil olacak 28 spor branşının belirlendiği başlangıç programında boks, halter ve modern pentatlona yer verilmedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Çin'in başkenti Pekin'de düzenlediği iki süren 139. Genel Kurulunda, oy birliğiyle alınan kararın ardından Los Angeles 2028'de yer alması planlanan 28 spor branşı duyuruldu.

Spor branşlarının başlangıç programında, olimpiyatların temel sporları arasında gösterilen boks, halter ve modern pentatlonun yerine kaykay, spor tırmanışı ve sörf dahil edildi.

# Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Çakır# olimpiyat
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
PSG İkinci Kez Avrupa'nın En Büyüğü
PSG İkinci Kez Avrupa'nın En Büyüğü
Şampiyonlar Ligi Finali TRT Ekranlarında
Şampiyonlar Ligi Finali TRT Ekranlarında
Şampiyon Crystal Palace
Şampiyon Crystal Palace
Konferans Ligi Finali TRT 1'de
Konferans Ligi Finali TRT 1'de
Son Haberler
Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi "Süresiz Nafaka" Düzenlemesini İptal Etti
Brent Petrolün Varili 96,91 Dolar
Brent Petrolün Varili 96,91 Dolar
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Altın Piyasası
Altın Piyasası
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Yalnız yaşayan yaşlı kadın yanarak hayatını kaybetti
Yalnız yaşayan yaşlı kadın yanarak hayatını kaybetti

Ana Sayfa
Savunma Sanayi
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim