• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Savunma Sanayi
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
13:05
Anayasa Mahkemesi "Süresiz Nafaka" Düzenlemesini İptal Etti
10:12
Brent Petrolün Varili 96,91 Dolar
10:08
Döviz Piyasası
10:03
Altın Piyasası
09:51
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
09:11
Sıfır Atık Festivali İstanbul'da Başlıyor
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
Reklam
  1. Haberler
  2. Belediyeler
  3. Soyer Tahtalı Barajı'ndan tasarruf çağrısı yaptı
Belediyeler
Yayınlanma: 15 Ağustos 2023 - 14:26

Soyer Tahtalı Barajı'ndan tasarruf çağrısı yaptı

Son yıllarda iklim kriziyle birlikte artan kuraklık tehdidi İzmir’in içme suyu kaynaklarını da olumsuz etkiliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şehrin içme ve kullanma suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı Havzası’ndan İzmirlilere seslendi. Su seviyesinin yüzde 35’lere gerilediği Tahtalı’daki durumu değerlendiren Başkan Soyer, İzmir’in kısa vadede su sıkıntısı bulunmadığını ancak her koşulda suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini söyledi.

Belediyeler
15 Ağustos 2023 - 14:26
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Soyer Tahtalı Barajı’ndan tasarruf çağrısı yaptı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, küresel iklim krizinin yanı sıra yanlış tarım politikaları ve bilinçsizce tüketilen su kaynaklarına tahtalı barajı Havzası’ndan verdiği mesajlarla dikkat çekti.  Başkan Soyer, kısa vadede susuzluk yaşanmasının söz konusu olmadığını belirterek, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 68 tane içme suyu arıtma tesisi var. Bu tesisler yıllık 584 milyon metreküp arıtma kapasitesine sahip. Kentin su ihtiyacı doğrultusunda verilen yıllık 312 milyon metreküplük su miktarının da üzerinde faaliyet gösteriyor” dedi. 
Tahtalı Baraj Havzası’ndan yurttaşlara seslenen Soyer, “İzmirlilerin içi rahat olsun. İzmirlinin su ile ilgili hiçbir sıkıntısı olmayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü vatandaşlarımızın kullanım ve içme suyunu, tarımsal üretimde kullanılacak suyu karşılayacak kaynaklara, güce sahip. Ama daha tasarruflu, daha titiz su kullanmaya özen göstermeliyiz. Bütün vatandaşlarımızı daha hassas davranmaya davet ediyoruz” dedi.  

Kayıp kaçakları düşürdük, Bakanlığın hedefini 5 yıl önce yakaladık
Rakamların hiçbir bölgede içme ve kullanma suyu ile ilgili bir sıkıntı olmadığını gösterdiğini söyleyen Başkan Soyer, “2022 yılında 245 kilometre yeni içme suyu şebeke ve iletim hattı imalatı yaparak şehre hizmet veren içme suyu ağımızı toplam 10 bin 123 kilometreye çıkarttık. Kent genelinde toplam 318 kilometre içme suyu şebeke ve isale hattında yenileme çalışması yaptık. Böylece kayıp kaçak oranını yüzde 27'lere düşürdük. Tarım ve Orman Bakanlığı, kayıp kaçak oranının 2028'de yüzde 25 seviyesine indirilmesini istiyor. İzmir, Bakanlığın koyduğu 2028 hedefini 2023’te, yani 5 yıl önce yakaladı” diye konuştu. 

Tahtalı Barajı’nda su miktarı yüzde 35 seviyesinde
Tahtalı Barajı’nda su miktarının yüzde 35 seviyesinde olduğunu, bunun da 28 milyon metreküp suya tekabül ettiğini anlatan Başkan Tunç Soyer, şunları söyledi: “Sadece buradan su kullanılsa, 270 gün su almamızı sağlıyor. Başka kaynaklarımız da var. Arkadaşlarımız o kaynaklar üzerinden de şehre su vermeye çalışıyor.” 
İzmir’de su sıkıntısına yönelik bir tehdidin bulunmadığını dile getiren Başkan Soyer, “Fakat şuna dikkat çekmek istiyorum. Küresel iklim krizi ve çok ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıyayız. O nedenle çok ciddi önlemler almak zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZSU Genel Müdürlüğü olarak birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz. Bir yandan sünger şehir gibi bir uygulamayı şehrimizle buluşturduk. Yağmur suyunu depolama imkanı yakalayalım ve büyük bir israfın böylece önüne geçelim istedik” dedi. 

“Yanlış bir üretim deseni ile karşı karşıyayız”
Tarımsal alanda yanlış uygulamaların su krizini tetiklediğini ifade eden Tunç Soyer, şunları söyledi: “Tükettiğimiz suyun yüzde 77'sini tarımsal üretim için kullanıyoruz. Çünkü yanlış bir üretim deseni ile karşı karşıyayız. O nedenle Bayındır'da açtığımız fabrikada günde 100 ton süt işliyoruz ve bu sütü koyun ile keçi sütü olarak almaya gayret ediyoruz. Çünkü tarımsal su kullanımındaki tasarrufu sağlayacak olan şey küçükbaş hayvancılığın özendirilmesi” diye konuştu. 
Aynı şekilde tarımda yerel tohumların özendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Soyer, şunları söyledi: “Ege Bölgesi'nde, İzmir'de, Türkiye'nin birçok yerinde büyükbaş hayvancılık yapılıyor. O nedenle silajlık mısır üretiliyor. Silajlık mısır sadece büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılıyor ve bir fidenin büyümesi için 84 litre su tüketiliyor. Olağanüstü vahşi bir sulama. Ege Bölgesi ve İzmir'de o nedenle küçükbaş hayvancılığı teşvik ediyoruz. Silajlık mısır üretimini bu şekilde aşağı çekmeyi planlıyoruz.”

Arıtılan su tarımsal sulamada kullanılacak
Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi bünyesinde kurulan geri kazanım ünitesiyle çiftçilere 1 kuruşluk sembolik bedelle A sınıfı sulama suyu ulaştırdıklarını anlatan Başkan Tunç Soyer, “Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve Tire Atıksu Arıtma Tesisi’nde de geri kazanım ünitelerinin kurulması için projelerimizi hazırladık. Sadece Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde kuracağımız geri kazanım ünitesi, günlük 200 bin metreküp, yıllık 74 milyon metreküp arıtılmış suyun tarımsal sulamada kullanılması demek. Bütün Menemen Ovası’nda bu suyu kullanmaya başlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde belki de en büyük ölçekli proje olacak. Bunun bütün Türkiye'ye örnek olmasını ve ilham vermesini diliyoruz” dedi. 

Hedeflerini paylaştı
İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu da 2028 hedeflerinin kayıp kaçak oranını yüzde 15-17'lere düşürmek olduğunu belirtti. Havza koruma çalışmalarıyla mevcut su kaynaklarını muhafaza etmek ve su verimliliğini artırmak istediklerini söyleyen Ali Hıdır Köseoğlu, “Kentimizin su ihtiyacını büyük oranda karşılayan yüzeysel su kaynaklarımızın bulunduğu baraj havzalarında gerekli çalışmalar titizlikle yapılıyor. Havzaların koruma alanı içerisine giren kesimlerinde, herhangi bir kirletici unsurun bulunmasına Büyükşehir Belediyemiz ve İZSU tarafından izin verilmediği gibi, gerekli kontroller düzenli periyotlarda yapılıyor” dedi. 
İZSU Genel Müdür Yardımcısı Onur Demirci ise “Tahtalı Barajı’nda geçen yıla oranla yüzde 15 oranında bir eksilme var. Buradan şehrin merkezini besliyoruz ama bazı yerlerde yeraltı suyu kullanılıyor. Bu da kuyulardaki su seviyesinin düşmesi anlamına geliyor” dedi.  

# tahtalı barajı# tahtalı barajı izmit# tahtalı barajı doluluk oranı# tahtalı barajı balık avı# tahtalı barajı hava durumu
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İzmir'de Toplu Ulaşıma Bayram Ayarı
İzmir'de Toplu Ulaşıma Bayram Ayarı
Menemen’de çilek coşkusu dünyaya taştı
Menemen’de çilek coşkusu dünyaya taştı
İzmir’de Bisicab Dönemi Başlıyor
İzmir’de Bisicab Dönemi Başlıyor
Bornova’nın Geleceği Sahneye Taşındı
Bornova’nın Geleceği Sahneye Taşındı
Son Haberler
Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi "Süresiz Nafaka" Düzenlemesini İptal Etti
Brent Petrolün Varili 96,91 Dolar
Brent Petrolün Varili 96,91 Dolar
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Altın Piyasası
Altın Piyasası
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Soyer: “Büyükşehir kale gibi ayakta”
Soyer: “Büyükşehir kale gibi ayakta”

Ana Sayfa
Savunma Sanayi
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim