• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Savunma Sanayi
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
10:49
Nemrut Kalderası'nda Turizm Sezonu Başladı
10:41
Asya Borsaları Yükselişte
10:34
Brent Petrolün Varili 83,47 Dolar
10:30
Döviz Piyasası
10:19
Altın Piyasası
09:55
Küresel Piyasalar Haftaya Pozitif Başladı
09:53
Kripto Para Piyasaları'nda Geçen Hafta
09:46
Yatırım Araçlarında Geçen Hafta
09:43
Meclis Gündeminde Bu Hafta
09:37
Uluslararası Düzeyde Aranan Şüpheli Yakalandı
09:28
İran ABD Anlaştı
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
Reklam
  1. Haberler
  2. Politika
  3. Gürer: "Çiftçinin emeğini çalmayın"
Politika
Yayınlanma: 09 Ekim 2020 - 16:44

Gürer: "Çiftçinin emeğini çalmayın"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 2020 yılı kampanya dönemi başlamasına rağmen, şekerpancarı fiyatının resmi olarak açıklanmadığını belirterek, “Bu yılın fiyatının da geçen yıl açıklanan ton başına 300 TL olarak belirlendiği yönünde ciddi kuşkular var. Yetkililer, derhal 80 bin üreticinin endişesini giderecek bir açıklama yapmalıdır” dedi. Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve CHP Ayaş ilçe Başkanı Bekir Şen de toplantı da yer aldı.

Politika
09 Ekim 2020 - 16:44
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gürer: “Çiftçinin emeğini çalmayın”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 2020 yılı kampanya dönemi başlamasına rağmen, şekerpancarı fiyatının resmi olarak açıklanmadığını belirterek, “Bu yılın fiyatının da geçen yıl açıklanan ton başına 300 TL olarak belirlendiği yönünde ciddi kuşkular var. Yetkililer, derhal 80 bin üreticinin endişesini giderecek bir açıklama yapmalıdır” dedi. Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve CHP Ayaş ilçe Başkanı Bekir Şen de toplantı da yer aldı.
Şekerpancarı maliyetinin geçen yıla göre yüzde 50 oranında arttığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜRKŞEKER A.Ş.’nin, geçen yılki kampanya alım fiyatıyla ilgili duyurusunda bir kelime oyunu yapılarak, 2019 yılı için verilen fiyatın 2020 yılını da kapsadığı yönündeki çelişkili ifadelere bir an önce açıklık getirilmeli ve çiftçilerin bu yıl için ton başına 390 TL olan beklentisi karşılanmalıdır” diye konuştu. 
PANCAR ÜRETİCİLERİNİN BEKLENTİLERİ 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, şekerpancarı üretiminde yaşanan sorunlar, maliyet artışları, üreticilerin beklentileri, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından üreticiler üzerinde uygulanan baskılara dikkat çekerek,  henüz resmi olarak açıklanmamış olan 2020 yılı kampanya dönemine ait şekerpancarı taban fiyatının açıklanmasını istedi.
RESMİ AÇIKLAMA NEDEN YAPILMIYOR?
Şeker fabrikalarının pancar alım kampanyasına 21 Eylül tarihi itibariyle başladığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl Cumhurbaşkanı tarafından 1 Eylül’de açıklanan şekerpancarı kampanya fiyatının, bu yıl Ekim ayının ortalarına gelinmesine rağmen henüz açıklanmadığını belirtti. 
ŞEKER FABRİKALARI HALEN GEÇEN YILKİ FİYATTAN ALIM YAPIYOR
Şeker fabrikalarının halen şeker pancarını geçen yıl açıklanan ton başına 300 TL’lik fiyattan almaya devam ettiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun üreticileri derin bir endişeye soktuğunu ifade etti. 
GEÇEN YIL 65 LİRALIK ARTIŞ SAĞLANMIŞTI 
Gürer, 2017 yılında 1 tonu 210 TL olan şekerpancarının 2018 yılında 25 liralık artışla 235 liraya, 2019 yılında ise 65 liralık artışla 300 liraya çıkarıldığını hatırlatarak,  “Bu yıl ise ortada fiyat yok” dedi.
KELİME OYUNU MU VAR?
TÜRKŞEKER A.Ş.’nin resmi internet sitesinde yer alan 2 Eylül 2019 tarihli duyuruda, geçen yıla ait şekerpancarı kampanya fiyatının açıklandığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ O duyuruda, ‘üreticinin teslim ettiği yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 A kotası şekerpancarı için ton başına 300 TL ödenecek’ ifadesi bulunuyor. Ancak aynı tarihli duyurunun devam eden maddesinde ise ‘Bu fiyat (300 tl/ton) aynı zamanda 2020 yılının da pancar baz alım avans fiyatı olarak belirlenmiştir’ ifadesi yer alıyor.  TÜRKŞEKER A.Ş.’nin 2019 yılı pancar alım fiyatını açıkladığı duyuruda yer alan bu ifadeler, kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Bu ifade, ton başına verilen 300 TL tutarındaki fiyatın hem 2019 yılı için hem de 2020yılı için belirlendiği anlamına geldiği yönünde ciddi kuşkular var. Bu ifade bu yıl ki pancar alım fiyatıyla geçen yılkı pancar alım fiyatının aynı olacağı anlamını taşıyor ise bu pancar üreticisinde çok büyük bir hayal kırıklığına yol açar. TÜRKŞEKER A.Ş.’nin pancar üreticilerinin endişelenmesine neden olan taban fiyat hususunda derhal bir açıklama yapmalıdır” dedi.
CUMHURBAŞKANI DA AÇIKLAMADI 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde gittiği Konya’da 2020 yılı pancar alım fiyatını açıklayacağı yönündeki beklentilerin de boş çıktığını söyleyerek, şeker pancarı alım fiyatının bu yıl artırılmaması halinde üreticilerin perişan olacağını vurguladı.
PANCAR ÜRETİCİSİ SAYISI 400 BİNDEN 80 BİNE DÜŞTÜ 
2000’li yıllarda 400 bin olan şekerpancarı üreticisi sayısının, artan maliyetler, yanlış tarım politikaları ve diğer bazı olumsuzluklar nedeniyle 80 bine kadar düştüğüne işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle devlete ait şeker fabrikası sayısının düştüğünü, toplam şeker fabrikası sayısının ise ülkemizde 33 olduğunu kaydetti. 
Şekerpancarı üretimindeki maliyet artışlarına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancı ot ilacının yüzde 60 arttığını, çeşitlerine göre gübre fiyatlarına ise 250 TL ile 400 TL arasında değişen fiyatlarla zam geldiğini belirtti. 
PANCAR TOHUMU İTHAL 
Yeraltından çıkarılan sulama suyunda kullanılan elektrik fiyatlarının yanı sıra, işçilik, toplama, nakliye eve tohum fiyatlarındaki artışlarla, şeker pancarı üretiminin geçen yıla göre yüzde 50 oranında maliyet artışına uğradığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yıllık 800 bin tona yakın kullanılan pancar tohumunun tamamının  ithal olduğuna vurgu yaptı. Tohum, gübre, ilaç fiyatlarında artışları kalem kalem açıklayan Gürer, “Ekeni, çapalayanı, sökeni, fabrikaya nakliyesini sağlayanı, fabrikada çalışanı, elde edilen ürünü satanı ile işlenmesi sonucu şeker, küspe, melas alkol ürünleri ile 82 milyonu ilgilendiren şeker pancarı, stratejik  bir üründür. Üreticinin korunması şart olup bu pazar NBŞ’ye (Nişasta Bazlı Şurup) bırakılmamalıdır” dedi.
FABRİKALAR SENEYE ALACAK PANCAR BULAMAYABİLİR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında şu ifadelere de yer verdi: 
“Şeker pancarı üretiminde A’dan Z’ye tüm girdilere bu derece zam gelirken, bu yıl şekerpancarı taban fiyatını, geçen yılki fiyatla aynı tutması, üreticiye yapılabilecek en büyük kötülüktür. 
Maliyet artışları ve pandemi sürecine rağmen üretim yapan on binlerce çiftçinin, fiyat artışı beklentisi karşılanmaz ise önümüzdeki yıl şeker fabrikaları alacak pancar bulamayabilir. 
Maliyet artışlar ve pandemi sürecinde üreticilerin yaşadığı sıkıntılar da göz önünde bulundurularak şekerpancarı fiyatı 16 polar için 390 TL, 20 polar için ise 460 ile 490 TL aralığında olmalıdır” dedi.
Ankara Milletvekili Nihat Yeşil de tarım alanında ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Yeşil, Gittiğimiz köylerde farklı ürün yetiştiren üreticiler ürünlerini maliyetine satamadıklarını ifade etti. Ankara’da da pancar çiftçisi taban fiyatının bir an önce açıklanmasını beklemektedir” dedi.
 
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Meclis Gündeminde Bu Hafta
Meclis Gündeminde Bu Hafta
CHP'de 9 İhraç İstemi
CHP'de 9 İhraç İstemi
CHP'de Gözler Grup Toplantısında
CHP'de Gözler Grup Toplantısında
Özel'den Yeni Parti Açıklaması
Özel'den Yeni Parti Açıklaması
Son Haberler
Hollanda Japonya Maçında Kazanan Yok
Hollanda Japonya Maçında Kazanan Yok
İsveç Farklı Galip
İsveç Farklı Galip
Fil Dişi Son Dakikada Kazandı
Fil Dişi Son Dakikada Kazandı
Almanya Gol Oldu Yağdı
Almanya Gol Oldu Yağdı
Hava Durumu
Hava Durumu
Başkan Kırdı İsyan Bayrağını Açtı
Başkan Kırdı İsyan Bayrağını Açtı

Ana Sayfa
Savunma Sanayi
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim