• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Savunma Sanayi
  • Bayramlar
    Dini BayramlarUlusal Bayramlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Savaşlar
  • Doğa
  • Din
  • Doğal Afetler
  • Deprem
  • Ulaşım
  • Enerji
  • Meteoroloji
  • Tarih
  • Tarım
  • Çocuk
  • Psikoloji
  • Turizm
  • Hukuk
  • RESMİ REKLAMLAR
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Yerel
  • Sağlık Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
10:16
Döviz Piyasası
10:11
Altın Piyasası
09:58
Küresel Piyasaların Gözü Faiz Kararlarında
09:26
Hürmüz Kapatıldı Füzeler Fırlatıldı
08:51
Piyasaların Gözü Merkez Bankalarının Kararlarında
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
Reklam
  1. Haberler
  2. Savaşlar
  3. Hürmüz Kapatıldı Füzeler Fırlatıldı
Savaşlar
Yayınlanma: 11 Haziran 2026 - 09:26

Hürmüz Kapatıldı Füzeler Fırlatıldı

ABD Merkez Komutanlığı’nın Trump’ın talimatıyla İran genelindeki sözde "askeri gözetleme tesisleri, iletişim sistemleri ve hava savunma mevzilerini" hedef alan yeni bir hava saldırısı dalgası başlattığı bildirildi. İki gündür devam eden saldırılarda başkent Tahran’ın batısındaki Kerec başta olmak üzere en az 12 şehir ve eyalette patlamalar meydana geldiği aktarılıyor. Amerikan saldırganlığına karşı DEvrim Muhazırları ise ABD'ye ait Batı Asya'da bulunan 16 askeri üssü füze ve İHA'larla vurdu.

Savaşlar
11 Haziran 2026 - 09:26
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
 Hürmüz Kapatıldı Füzeler Fırlatıldı
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, Trump’ın talimatıyla İran genelindeki sözde "askeri gözetleme tesisleri, iletişim sistemleri ve hava savunma mevzilerinin" hedef alındığı duyuruldu. Saldırganlık kapsamında, Tahran’ın batısındaki Kerec’in yanı sıra Kiş, Sirik, Minab, Bender Abbas ve İsfahan dahil en az 12 şehir ve eyalette patlamalar meydana geldiği kaydedildi.

Trump’ın, müzakerelerin yavaş ilerlemesi ve İran’ın süreci uzattığı gerekçesiyle saldırı emri verdiği belirtildi. Saldırılarda 49 Tomahawk füzesinin kullanıldığı ve bazı hedeflerin Tahran’a yalnızca 64 kilometre mesafede bulunduğu aktarıldı. ABD Başkanı’nın, İran’ın anlaşmaya yanaşmaması durumunda bombardımanın süreceğine dair açıklaması, eleştirmenler tarafından doğrudan bir ültimatom ve askeri gasp girişimi olarak değerlendiriliyor. Trump’ın “Anlaşma imzalanmazsa yarın yine bombalayacağız” şeklindeki sözleri olduğu gibi aktarılıyor.

İran makamları ise Trump’ın doğrudan görüşme iddialarını yalanlayarak saldırılara sert yanıt verdi. İran devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Elburz eyaletine bağlı Kerec kentinde kaynağı henüz belirlenemeyen patlama sesleri duyuldu. Ayrıca güneydeki Bender Abbas ile Kazvin kentinde de yeni patlama sesleri kaydedildi. İran resmi haber ajansı IRNA, Tahran yakınlarındaki Veramin ilçesinin dışında bir bölgede duyulan patlama seslerinin, uzak bir noktaya düzenlenen “düşman saldırısı” kaynaklı olduğunu aktardı. ABD’nin Hürmüzgan eyaletine bağlı Minab kentine düzenlediği saldırıda iki kişinin yaralandığı bildirildi.

İran Merkezi Askeri Komutanlığı, ABD saldırılarına misilleme olarak küresel petrol taşımacılığının en kritik noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nın tamamen kapatıldığını duyurdu. Boğazdan geçmeye çalışan her geminin hedef alınacağı uyarısının ardından, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri’nin kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle iki gemiyi vurduğu belirtiliyor. Bu kararın küresel enerji piyasalarını hareketlendirdiği ifade ediliyor: Brent petrolün varil fiyatının yüzde 2,47 artarak 95,40 dolara, ABD Batı Teksas Tipi (WTI) ham petrolünün varil fiyatının ise yüzde 2,89 yükselişle 92,63 dolara ulaştığı kaydedildi.

Analistlere göre, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması, ABD’nin askeri müdahalesinin doğrudan bir sonucu olarak enerji arz zincirinde yarattığı kırılganlığı gözler önüne seriyor. Gözlemciler, Batılı diplomatlardan zaman zaman gelen “yayılmayı önleme” söyleminin, boğazın kapatılmasıyla birlikte enerji fiyatlarındaki sıçrama karşısında tutarsız kaldığını belirtiyor. Buna karşın aynı çevrelerin, İsrail’in bölgedeki askeri hareketliliğine yönelik benzer bir eleştiri getirmediğine dikkat çekiliyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun, ABD saldırılarına karşılık bölgede Amerikan askerlerinin konuşlu olduğu askeri üslerdeki 18 kritik tesise yönelik iki dalgalı bir misilleme saldırısı düzenlediği aktarılıyor. Gerilimin tırmanması üzerine Kuveyt’in hava sahasını geçici olarak sivil uçuşlara kapattığı ve füzeler ile insansız hava araçlarına (İHA) karşı savunma sistemlerini devreye soktuğu açıklandı. Bahreyn’de hava saldırısı sirenlerinin çaldığı ve halka güvenli sığınaklara geçmeleri çağrısı yapıldığı kaydediliyor. Irak’taki ABD Büyükelçiliği’nin ise vatandaşları için yüksek düzeyde güvenlik uyarısı yayımladığı belirtiliyor.

Yemen’deki Husilerin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin İran’a yönelik askeri eylemlerinin küresel tedarik zincirleri, uluslararası ticaret ve enerji piyasaları üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağı ve küresel ekonomik istikrarı tehdit ettiği vurgulandı. Husilerin, bu saldırıların İran halkının direnişini kıramayacağı ve ABD’yi stratejik bir çıkmaza sürükleyeceği yönündeki değerlendirmesi de aktarılıyor.

Bölgesel krizin bir diğer ayağında ise İsrail ordusunun, Lübnan’dan fırlatılan füzeler nedeniyle ülkenin kuzeyindeki birçok yerleşim yeri için sığınak alarmı verdiği bildiriliyor. Güney Lübnan’da operasyon yürüten İsrail askerlerinin yakınına iki füzenin düştüğü, olayda can kaybı ya da hasar meydana gelmediği aktarılıyor. Öte yandan, Lübnan’ın Sayda kentinde bir araca düzenlenen İsrail hava saldırısında iki kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Gözlemciler, bu gelişmelerin ABD-İsrail ekseninin bölgede eş zamanlı olarak birden fazla cephede gerilim yarattığını gösterdiğini belirtiyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ABD İran'dan Karşılıklı Saldırı
ABD İran'dan Karşılıklı Saldırı
Kassam Tugayları Komutanı Öldürüldü
Kassam Tugayları Komutanı Öldürüldü
ABD-İran Savaşı Yeniden Alevlendi
ABD-İran Savaşı Yeniden Alevlendi
Trump'tan Geri Adım
Trump'tan Geri Adım
Son Haberler
Döviz Piyasası
Döviz Piyasası
Altın Piyasası
Altın Piyasası
Küresel Piyasaların Gözü Faiz Kararlarında
Küresel Piyasaların Gözü Faiz Kararlarında
Piyasaların Gözü Merkez Bankalarının Kararlarında
Piyasaların Gözü Merkez Bankalarının Kararlarında
Hava Durumu
Hava Durumu
Piyasaların Gözü Merkez Bankalarının Kararlarında
Piyasaların Gözü Merkez Bankalarının Kararlarında

Ana Sayfa
Savunma Sanayi
Bayramlar
Sivil Toplum Kuruluşları
Savaşlar
Doğa
Din
Doğal Afetler
Deprem
Ulaşım
Enerji
Meteoroloji
Tarih
Tarım
Çocuk
Psikoloji
Turizm
Hukuk
RESMİ REKLAMLAR
YERELSEÇİMLER
Gündem
Dünya
Eğitim
Ekonomi
Magazin
Spor
Yerel
Sağlık
Asayiş
Belediyeler
Bilim ve Teknoloji
Çevre
Genel
Kültür-Sanat
Medya
Yaşam
Politika
Köşe Yazarları
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim