• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • YERELSEÇİMLER
  • Gündem
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Sağlık
  • Spor
  • Yerel
  • Asayiş Belediyeler Bilim ve Teknoloji Çevre Genel Kültür-Sanat Medya Yaşam Politika
  • Ara
SON DAKİKA:
00:59
Avrupa Borsaları Düşüşle Kapandı
00:50
Piyasalarda Gün Sonu
00:41
Borsa İstanbul Düşüşle Kapadı
00:34
Trump'ın Eleştiri Hedefinde Yine Powell Var
00:27
Okullarda Tatil Zamanı
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Şule AKMAN YILDIRIM
  3. BODRUM'DAN LEROS'A İKİ ÜLKE ORTAK KÜLTÜR
Yayınlanma: 26 Haziran 2024 - 23:34

BODRUM'DAN LEROS'A İKİ ÜLKE ORTAK KÜLTÜR

26 Haziran 2024 - 23:34
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Şule AKMAN YILDIRIM
Şule AKMAN YILDIRIM
BODRUM'DAN LEROS'A İKİ ÜLKE ORTAK KÜLTÜR

Yunanistan'ın egemenliğinde olan Onikiadalar Türk tatilciler için önemli seyehat rotalarından biri oldu.
Kurban Bayramı tatilinde bu adalardan biri olan İleryoz veya İleriye olarak bilinen Leros adasına günübirlik geçme fırsatı buldum. 
Türkiye ile Yunanistan ilişkileri Ege Denizi'nde kıta sahanlığı, adaların silahlandırılması, kayalık alan ve adacıkların aidiyeti gibi tartışmalarla yıllar yılı gerilmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl sonu Atina'da görüştüğü Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunan adalarında Türk turistlere kapıda bir hafta vize uygulamasına geçileceğini duyurmuştu.


Bunun üzerine 30 Mart itibarıyla 5 Ege adası için başlatılan kapıda ekspres vize uygulaması bugün 10 Ege adası için sürüyor.
Bodrum Turgutreis Limanı'ndan feribotla geçilen Leros da işte bu adalardan biri olarak dikkati çekiyor. Bu uygulama ile seyahat etmenin mümkün hale geldiği Leros, popülaritesini arttıracağa benziyor. Çünkü Erdoğan ve Miçotakis görüşmesinin ardından Ege'nin karşı kıyıları komşu kapısı haline geldi. Kıyılarımıza en yakın noktalardan biri olarak da Leros bu deneyim için önemli bir fırsat sunuyor. 
Daha önceden Rodos, Mikonos, Santorini ve Sömbeki (Simi) adalarını gören biri olarak Leros macerası da keyifli bir deneyim oldu.
Yunanistan ana karasına 317 kilometre uzaklıkta olan Leros'a Bodrum'dan 40 dakikalık bir deniz yolculuğuyla kolayca ulaştık. 

400 YIL OSMANLI HAKİMİYETİNDE KALDI

İleryoz veya İleriye olarak da adlandırılan Leros, 1522’den 1912’ye kadar yaklaşık 400 yıl Osmanlı devletinin  hakimiyetinde kalan bir ada. Günümüzde adada Osmanlı hakimiyetine ait bir ize rastlanmasa da Osmanlı askerlerinin hoşgörüsü dilden dile dolaşıyor.
Leros'un en yüksek noktası olan Pandeli'de Ortaçağ'dan kalma bir Bizans kalesi bulunuyor. Aynı zamanda Meryem Ana Kalesi anlamına gelen Leydi Kalesi olarak da bilinen bu noktada günümüze ulaşan bir de kilise bulunuyor. Uçsuz buçaksız maviliğe, güzel manzaraya hakim bu tarihi yapı da mutlaka görülmesi gerekiyor.  
İşte bu noktaya ulaşanlar rehberlerin ve kilise görevlilerin anlatımlarında Osmanlı askerlerinin hoşgörü ayrıntısını yakalıyor.  
Kilise'de hristiyanların kutsal saydığı ve önünde dilek dilediği Hz Meryem ve Hz İsa'nın tasvir edildiği "anne ve çocuk" tablosu ilgi görüyor. İşte bu tabloyu kilisedeki yerine koyan Osmanlı askerlerinin hoşgörüsü de unutulmuyor.

TÜRKLERİN HOŞGÖRÜSÜ DİLDEN DİLE GÜNÜMÜZE ULAŞIYOR 

Rivayete göre, Osmanlı hakimiyetinin yaşandığı yıllarda Hz. Meryem ve İsa Peygamberin "anne ve çocuğu" olarak tasvir edildiği bir resim tablosu adanın limanında demirli bir balıkçı teknesinde bulunur. Bir kaç kez bu tablo kiliseye konulsa da nedeni anlaşılamayan şekilde tekrar balıkçı teknesine döner. Bu tablo, Osmanlı askerlerince kiliseye konulunca bir daha yerinden kaldırılmaz. 
Ayrıca adada 236 irili ufaklı şapel ve kilise de bulunuyor. Osmanlı devletinin hakimiyetinin olduğu 400 yıl boyunca hiç bir tarihi yapıya ve ibadethaneye dokunulmaması da halen takdir edilen bir durum olarak ada sakinlerince dillendiriliyor.

SAVAŞIN KORKUNÇ YÜZÜ MÜZEDE SERGİLENİYOR

Yıllarca Osmanlı hakimiyetinde olan Onikiadalar'ın bir parçası Leros, II. Dünya Savaşı ile savaşın korkunç yüzünü de yakından yaşamış. Günümüzde çok sakin bir yaşamın olduğu adaki savaş izleri şaşırtıyor. Leros, yakın zamanda yüzlerce kişinin öldüğü korkunç bir bombardımana tutulmuş. Bu nedenle çatışmaların yoğun yaşandığı Alinda sahil köyünde Lakki Savaş Müzesi oluşturulmuş. Müzede 2. Dünya Savaşında İngilizlerle, Alman ve İtalyanlarin savas hikayeleri 9 dakikalık bir belgesel filmle anlatılıyor. Sahile yakın bir tepeye kazılan savaş yıllarına ait tünellere kurulan müzede savaştan kalma eşyalar var. Kurşunla delinmiş, şarapnel isabet etmiş miğferler, silahlar, mermiler, toplar, gaz maskeleri, askeri araçlar savaşın korkunç yüzünü gösteriyor. Müzede sergilenen her bir eşya bizi tarihle ve savaşın acıları ile yüzleştiriyor. Müzede insanı ürperten çatışma ve bombardıman izleri savaşının kazananının olamayacağını bir kez daha gözler önüne seriyor.

SAKİN HAYAT YAŞAM TARZI OLMUŞ  

Üzüm bağlarının, zeytin ağaçlarının göze çarptığı adada sakin bir yaşam sürüyor. Uçsuz bucaksız maviliklerin sardığı adada, kızıla bürünen gökyüzünde güneşin kaybolmasını izlemek de ayrı bir keyif. Adada yüksek müzik sesi duyulmuyor. Bağıran çağıran, kavga gürültü yok. Sahil boyu sıralanan dükkanların önünde turistleri rahatsız eden hanutçular da yok. Kimi çakıl taşlı plajlarda denizin tadını çıkarıyor, kimi ise kafe ve restoranlarda oturmayı tercih ediyor. Turizmle uğraşan ada sakinleri, balıkçılık da yapıyor. Ada sakini işletmeler deniz mahsulü ürünlerinde oldukça başarılı. Turizm Lerosluların önemli bir geçim kaynağı. Ege kıyılarına tatile gelen yerli ve yabancı turistler, gerek günübirlik gerekse de konaklamalı olarak adaya geçiyor. Leros, Türk yat ve yelkencileri için de ziyaret edilen bir yaz durağı oluyor. Bir istatistiki bilgiye göre adaya gelen 500 bin turistin yüzde 70'ini de Türkler oluşturuyor. Ege mutfağının eşsiz lezzetlerinin sergilendiği restoranların menüleri de bize yabancı değil. Leroslular, misafirperverlikleri ile Türkiye'den gelenlere özel önem veriyor. Adada Osmanlı döneminden bugüne ulaşan ortak kültür hissediliyor.

TÜRKİYE EN TURİSTİK EN GÜZEL ÜLKE

Son olarak şu hususa da dikkati çekmek istiyorum. Turizmcilerin "Akdeniz Çanağı" olarak nitelediği bölgede en yoğun seyahat hareketliliği yaşanıyor. Türkiye, İspanya, İtalya ve Yunanistan pazardan en büyük payı kapmak için yarışıyor. Özellikle Antalya ve Muğla bana göre rakipsiz. Bu illerimizin turistik ilçelerinin her biri tesislerinin yanında doğası ve tarihi dokuları ile kıyaslanamaz ölçüde avantajlara sahip. Sadece Marmaris'teki koylar ve plajların bile Onikiadaların tamamından daha fazla güzellikleri barındırdığını vurgulamadan geçemeyeceğim. 
Turizmde rekabet kalite ve seçeneği de beraberinde getiriyor elbette ancak bu dengeyi iyi tutturmalıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın turizm olanaklarımızın arttırılması, ülkemizin tanıtımı için yoğun bir gayret içinde olduğunu görüyoruz. Ancak sahip olduğumuz değerlere sahip çıkılması, doğası, tarihi ve gastronomisi ile ülkemizin ön plana çıkması için herkes üzerine düşeni yapmalı. Bu sert rekabet ortamında hak ettiğimiz pazar payına sahip olmak için de herkes birer gönüllü turizm elçisi olmak durumunda.

  

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Bahadır Sarıkaya
11 ay önce

Şule hanım çok güzel bir yazı olmuş yeni yerler yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz

Cevapla
Beğen (1)
Beğenme (0)
Sevim Bekgöz
11 ay önce

Osmanlı döneminin dokunduğu her yazı yüreklere ayrı dokunuyor. Güzel bir yazı olmuş başarılar..

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Selin Duyar
11 ay önce

Yazınızı okuduğumda adaya gitmiş kadar oldum. Her detay düşünülerek kaleme alınmış. Adanın tarihi ve sosyal yaşamı hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Türkiye’nin en güzel yer olduğunu vurgulamanız da çok alkışı hal eden bir durum. Tebrikler…

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Bengül Özelçi
11 ay önce

Emeğinize sağlık güzel ve faydalı bir yazı

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Cagdas atas
11 ay önce

Detaylı ve özverili bi yazı olmuş, işinizi severek yaptıgınız belli başarılarınızın devamını dilerim

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Merve Servan
11 ay önce

Keyifle okunan verimli bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık. Sabırsızlıkla diğer yazılarınızı bekliyoruz

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Aziz Erten
11 ay önce

Emeğine ve kalemine sağlık

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Aziz Erten
11 ay önce

Emeğine ve kalemine sağlık

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • İZMİR'DE BAHANE BULMA ALIŞKANLIĞI KENTİ ÇIKMAZA SOKUYOR - 14 Ekim 2024
  • ÜRETİME VE GERİ DÖNÜŞÜME KATKI HER BİREYİN MİLLİ GÖREVİ OLMALI - 30 Eylül 2024
  • DİLRUBA PROVOKASYONU SONRASI ÖZGÜR ÖZEL'İN "ÖZÜR" MOTİVASYONU - 14 Eylül 2024
  • GÜNDÜZ SICAĞI YERİNE GECE SERİNLİĞİNDE IŞIL IŞIL TARİHE YOLCULUK - 08 Ağustos 2024
  • GAZZE'DE KORKUNÇ BİR KATLİAM VAR! - 27 Aralık 2023
  • AK PARTİ'NİN KONGRESİ VE MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİ HEDEFİ - 11 Ekim 2023
  • TEKNOFEST vizyonu İzmir'e çok yakıştı - 30 Eylül 2023
    Köşe Yazarları
    Şule AKMAN YILDIRIM
    Şule AKMAN YILDIRIM
    İZMİR'DE BAHANE BULMA ALIŞKANLIĞI KENTİ ÇIKMAZA SOKUYOR
    Şehriban Tekce
    Şehriban Tekce
    Anlamanın Önemi
    Çok Okunan Haberler
    Saldırılar Sonrası Petrol Fiyatları Tırmanıyor
    Saldırılar Sonrası Petrol Fiyatları Tırmanıyor
    ABD'de Tüketici Güveni Haziranda Beklentileri Aştı
    ABD'de Tüketici Güveni Haziranda Beklentileri Aştı
    Piyasalarda Gün Sonu
    Piyasalarda Gün Sonu
    Ana Sayfa
    YERELSEÇİMLER
    Gündem
    Dünya
    Eğitim
    Ekonomi
    Magazin
    Sağlık
    Spor
    Yerel
    Asayiş
    Belediyeler
    Bilim ve Teknoloji
    Çevre
    Genel
    Kültür-Sanat
    Medya
    Yaşam
    Politika
    Köşe Yazarları
    Video Galeri
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Gazete Arşivi
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    Namaz Vakitleri
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Gündem
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Sağlık
    • Spor
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Gazete Arşivi
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler
    • Namaz Vakitleri

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

    Yazılım: Tumeva Bilişim